Re-integratie, Detachering & Outplacement

‘Werkfit maken’ en ‘Naar werk’
IWB biedt de UWV re-integratiediensten Werkfit maken en Naar werk aan. Deze diensten bestaan uit verschillende activiteiten. Jij bepaalt samen met UWV en IWB op welke activiteiten de focus ligt. Zo volg je jouw individuele traject op maat, eventueel aangevuld met groepstrainingen. Hieronder lees je hier meer over.

Werkfit maken
Werkfit maken is een re-integratie traject voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering (AG) of een Ziektewetuitkering van het UWV. Binnen de dienst Werkfit maken ga je met IWB aan de slag om jouw positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. Ons doel is jou weer werkfit te maken.

Naar werk
Alle re-integratieactiviteiten die nodig zijn om jou het werk te laten hervatten en aan het werk te houden vallen onder de re-integratiedienst Naar werk. Ons doel van deze dienst is daarom altijd jou duurzaam in werk te plaatsen. Het doel van het Naar werk-traject is het vinden van nieuw, passend en duurzaam werk.

Voor wie zijn de trajecten bedoeld?
De trajecten zijn bedoeld voor mensen die een ZW-uitkering of een AG-uitkering van UWV hebben en nog arbeidsvermogen hebben. Arbeidsvermogen betekent de mogelijkheid om te werken. Varianten op de AG-uitkering zijn mensen met een WGA, WIA, WAO, Wajong of WAZ uitkering. Voor ZW-uitkering gelden ook flexwerkers en mensen die tijdens hun werkloosheidsperiode arbeidsongeschikt worden.

  • Elk traject is maatwerk en de inhoud stemt de consultant af op de behoefte van de kandidaat
  • Onze consultants wonen in de regio en kennen de regionale arbeidsmarkt goed
  • Elke kandidaat krijgt een vaste contactpersoon
  • Wij hebben jarenlang ervaring in het begeleiden van werkzoekende en verzuimende werknemers

2e Spoor, Detachering en Outplacement
2e Spoor, Detachering en Outplacementtrajecten bij IWB zijn gericht op het creëren van kansen op een nieuwe baan buiten de organisatie. Onze coach begeleidt de medewerker tijdens zijn/haar zoektocht naar passend werk. Kenmerken van de trajecten door IWB zijn

  • Maatwerk
  • Gericht op eigen regie en persoonlijke ontwikkeling
  • Begeleiding gericht op werk buiten uw organisatie

De coach heeft een sturende en betrokken rol, haalt de medewerker uit zijn/haar comfortzone en stuurt op positieve, realistische en concrete doelstellingen. Er is gemiddeld één keer per twee weken face-to-face contact tussen de coach en medewerker. Zowel het 2e spoor- als het detacherings- of outplacementtraject is gericht op het zo snel mogelijk verkrijgen van een nieuwe functie buiten uw organisatie, inzicht krijgen in wensen en mogelijkheden ten aanzien van de loopbaan in de toekomst. Om dit doel te bereiken worden er trainingen en gerichte interventies ingezet. De coach draagt proactief geschikte vacatures aan door gebruik te maken van het netwerk van de medewerker, van IWB en van zichzelf. Tijdens het traject kan de coach in overleg met de medewerker en uw organisatie altijd bijsturen als dit wenselijk is om het doel van het traject te behalen.

Bevorderen maatschappelijke deelname
Een heftige levensgebeurtenis of ziekte heeft je flink uit je evenwicht gebracht. Daardoor ben je al langere tijd uit de running. Inmiddels voel je je weer wat beter, maar de periode die achter je ligt heeft een flinke impact gehad. Je wilt weer verder, maar vindt het nog lastig om met de nieuwe situatie om te gaan. Misschien heb je moeite met het stellen van grenzen of voel je je nog wat onzeker. Wij helpen je om met de nieuwe situatie om te gaan en weer maatschappelijk actief te worden.

Een traject ‘bevorderen maatschappelijke deelname’ is altijd maatwerk. In de intake bespreken we samen wat jij nodig hebt om weer maatschappelijk actief te worden en met de nieuwe situatie om te gaan. Op basis daarvan bepalen we in overleg met het UWV hoe we jou het beste kunnen helpen. Daarbij moet je denken aan dingen als:

  • Het oplossen van praktische problemen die je in de weg zitten
  • Hulp bij het leren stellen van grenzen en opbouwen van het zelfvertrouwen
  • Hulp bij het opbouwen van een sociaal netwerk
  • Werken aan je sociale vaardigheden
  • Het ontwikkelen van praktische vaardigheden
  • Begeleiding bij oriëntatie op vrijwilligerswerk en sociale activiteiten

Leren in de praktijk
Wij geloven dat een praktische insteek het beste werkt. Daarom bieden we elke deelnemer een arbeidstrainingsplek aan waarin je onder deskundige begeleiding alvast in het werkritme kunt komen en relevante werkervaring kunt opdoen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Samen kijken je wat je mogelijkheden zijn en wat je het beste past.

Voor wie?
Het traject is vooral bedoeld voor mensen met een Wajong, WW, WGA- of ZW-uitkering van het UWV.

Sollicitatietraining & Jobhunting
Solliciteren is altijd spannend. Waar moet je beginnen en hoe presenteer je jezelf? Om een mooie baan te vinden, is het belangrijk je goed voor te bereiden op wat je kunt verwachten!

Solliciteren kun je leren
Iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij het vinden van een betaalde baan, kan ons programma volgen. Daarmee vergroot je je kansen op een geslaagde sollicitatie en een leuke baan.

Voordat we met je aan de slag gaan, bepalen we samen wat je nodig hebt om een baan te vinden. Daarbij kun je denken aan vragen als:

  • Waar je geschikte vacatures kunt vinden.
  • Hoe je social media en online vacaturesites kunt gebruiken.
  • Wat de goede manier is om een professioneel CV op te stellen.
  • Hoe je een goede motivatiebrief schrijft.
  • Wat je kwaliteiten, ontwikkelpunten en drijfveren zijn.
  • Hoe je je voorbereid op een sollicitatiegesprek.
  • Hoe je jezelf het beste kunt presenteren tijdens het gesprek.

Aan de hand van jouw specifieke vragen stellen we een persoonlijk programma op. Dat is meestal een mix van individuele begeleiding en groepstraining.

Het doel is jou te helpen om een mooie baan te vinden bij een bedrijf waarbij je je thuis voelt. Daarbij zetten we ook ons eigen netwerk in. Een groot aantal cursisten hebben uiteindelijk via ons een baan gevonden.